Blog

Πότε θα πρέπει να προχωρήσετε στην αφαίρεση κρεατοελιάς;

Πότε θα πρέπει να προχωρήσετε στην αφαίρεση κρεατοελιάς;

Οι κρεατοελιές μπορούν να εμφανιστούν σε μια σειρά από διαφορετικά χρώματα, σχήματα και μεγέθη, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και σε οποιονδήποτε άνθρωπο. Κάποιοι, όμως, οφείλουν να τις αφαιρέσουν.

Ένας σπίλος ή ελιά είναι μια φυσιολογική ανάπτυξη του δέρματος που συμβαίνει όταν τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία (μελανοκύτταρα) αναπτύσσονται σε ομάδες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κρεατοελιές είναι αβλαβείς. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές ενέχουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Ο συχνός έλεγχος των σπίλων σας για τυχόν οπτικές αλλαγές μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε έγκαιρα τους παράγοντες κινδύνου, οπότε η τακτική επίσκεψη σε δερματολόγο κρίνεται απαραίτητη. Μόνο μέσω βιοψίας μπορεί να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει σημάδι καρκίνου, ο δερματολόγος ενδέχεται να προτείνει προληπτικά την αφαίρεση μιας ύποπτης κρεατοελιάς.

Γιατί να προβείτε στην αφαίρεση κρεατοελιάς;

-Για προληπτικούς ή ιατρικούς λόγους: Ο κύριος λόγος για την αφαίρεση ενός σπίλου είναι όταν υπάρχει υποψία ότι μπορεί να είναι καρκίνος του δέρματος. Αφαιρώντας τον σπίλο, μειώνονται οι πιθανότητες για τυχόν υπολειπόμενα καρκινικά ή προκαρκινικά κύτταρα στο δέρμα σας και αυξάνονται οι πιθανότητες αποτροπής μελανώματος.

-Για αισθητικούς λόγους: η αφαίρεση κρεατοελιάς για κοσμητικούς λόγους είναι μια συνηθισμένη διαδικασία που πραγματοποιείται με ασφάλεια. Εάν νιώθετε ότι ένας σπίλος στερεί από την εμφάνισή σας, ερεθίζεται από τα ρούχα σας ή σας ενοχλεί κατά την κίνηση, μπορείτε άφοβα να τον αφαιρέσετε.

Πότε θα πρέπει να σας ανησυχεί μια κρεατοελιά στο δέρμα σας;

Οι αλλαγές στην εμφάνιση των σπίλων μπορεί να οδηγήσει σε υποψία ανάπτυξης μελανώματος. Η αλλαγή μπορεί να είναι στο χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα ή την υφή της κρεατοελιάς. Ειδικότερα, ο δερματολογικός έλεγχος επιβάλλεται αν μια κρεατοελιά:

-είναι ασύμμετρη

-έχει ακανόνιστο περίγραμμα

-δεν έχει το ίδιο χρώμα παντού

-έχει μέγεθος μεγαλύτερο από 6mm

-έχει αλλάξει σε εμφάνιση

Πώς γίνεται η αφαίρεση κρεατοελιάς;

Η αφαίρεση σπίλων είναι μια ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία, που πραγματοποιείται αυθημερόν στο ιατρείο μας σε στείρες συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο γιατρός θα αφαιρέσει τον σπίλο με τοπική αναισθησία, για να υποβληθεί σε βιοψία, προκειμένου να σας δώσει μια σωστή διάγνωση. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο τεχνικές αφαίρεσης σπίλων, που επιλέγονται ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθος και τη μορφή τους:

-Η εκτομή ξυρίσματος είναι η τεχνική αφαίρεσης επιδερμικών σπίλων με οριζόντιο τεμαχισμό και δεν απαιτεί ράμματα. Αφορά τις κρεατοελιές που βρίσκονται στο ανώτερο στρώμα του δέρματος χωρίς υποψία κακοήθειας. Η κρούστα που θα σχηματιστεί πάνω από το σημείο του ξυρίσματος θα χρειαστεί μερικές μέρες, για να επουλωθεί πλήρως.

-Η χειρουργική εκτομή επιλέγεται για μεγαλύτερους ή βαθύτερους σπίλους και οπωσδήποτε για κρεατοελιές με υποψία κακοήθειας, επειδή δεν αλλοιώνει την εικόνα προς βιοψία. Ο πλαστικός χειρουργός θα κάνει μια εκτομή με νυστέρι, για να αφαιρέσει τον σπίλο μαζί με ιστό δέρματος. Το τραύμα κλείνεται με ράμματα, τα οποία δεν είναι ορατά και αφαιρούνται μια εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Τι παρενέργειες έχει η αφαίρεση κρεατοελιάς;

Πρόκειται για μια ακίνδυνη μικροχειρουργική επέμβαση χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Τυχόν ερύθημα ή εκχυμώσεις στο σημείο της αφαίρεσης είναι φυσιολογικές και υποχωρούν από μόνες τους. Ακόμα και η ουλή, που μπορεί να αφήσει μια τέτοια επέμβαση, από ροζ ξεθωριάζει σε αχνό λευκό με την πάροδο του χρόνου. Με τις σύγχρονες προηγμένες τεχνικές και έναν εξειδικευμένο χειρουργό, οι ουλές είναι γενικά ελάχιστες.

Μόνο ένας πιστοποιημένος δερματολόγος ή πλαστικός χειρουργός, που ειδικεύεται σε χειρουργικές επεμβάσεις δέρματος, θα πρέπει να προβαίνει σε αφαίρεση σπίλου. Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Figura Clinica τονίζει τη σημασία του να γίνονται ετήσιοι έλεγχοι σπίλων και δεσμεύεται να σας παρέχει το καλύτερο αποτέλεσμα στην απόφαση σας να τους αφαιρέσετε.