Νέα

Έλλειψη ύπνου και επιπτώσεις στο σωματικό βάρος

Έλλειψη ύπνου και επιπτώσεις στο σωματικό βάρος

Η έλλειψη ύπνου, εκτός από ατονία, κούραση και εκνευρισμό, μπορεί να έχει και άλλες δυσάρεστες επιπτώσεις στον οργανισμό.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει τον ανεπαρκή και κακής ποιότητας ύπνο με ανεπιθύμητες αλλαγές στη μεταβολική δραστηριότητα του οργανισμού μας. H συνέπεια αυτών είναι η αύξηση του σωματικού βάρους! 

Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τη λειτουργία και ισορροπία των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη και τον κορεσμό. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου της Lyon, η έλλειψη ύπνου μπορεί να συντελέσει σε μείωση της παραγωγής της λεπτίνης (ορμόνης που ελέγχει το αίσθημα του κορεσμού) και αντίστοιχα, σε ενίσχυση της παραγωγής της γκρελίνης (ορμόνης που προάγει την όρεξη).

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ένας άνθρωπος που κοιμάται λιγότερο από 6 ώρες, βιώνει και έως 25% εντονότερα το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα την κατανάλωση 350 έως και 500 θερμίδων περισσότερων κατά τη διάρκεια της ημέρας!

Παράλληλα, η έλλειψη ύπνου πιστεύεται ότι εμπλέκεται και σε μείωση των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης η οποία ρυθμίζει το ποσοστό του λίπους και της μυϊκής μάζας στο σώμα.

Τέλος, ο μη επαρκής ύπνος, σύμφωνα με μια σειρά πρόσφατων μελετών στις ΗΠΑ, παρεμβαίνει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων. Έτσι αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους στο σώμα. 

Ωστόσο, εκτός από την καθαρά βιολογική ερμηνεία, υπάρχει μία πιο απλοϊκή σχέση μεταξύ ύπνου και σωματικού βάρους. Αφιερώνοντας λιγότερο χρόνο στον ύπνο, αφήνουμε περισσότερο χρόνο διαθέσιμο για… επιδρομές στο ψυγείο, όπου βρίσκονται συνήθως γλυκά και τροφές με πολλούς υδατάνθρακες και λιπαρά! 

Tips για καλό και ποιοτικό ύπνο!

Αποφύγετε οποιαδήποτε υπερβολική πρόσληψη υγρών πριν από τον ύπνο. Αν πιείτε πολλά υγρά, θα σας αναγκάσουν να σηκωθείτε το βράδυ για να πάτε στην τουαλέτα κι έτσι θα διακόψετε πολλές φορές τον ύπνο σας. Η καφεΐνη, ακόμα και σε μικρές ποσότητες μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να κοιμηθείτε ή και να παραμείνετε κοιμισμένοι.

Προσοχή, ωστόσο χρειάζεται και στην κατανάλωση  αλκοόλ!

Το αλκοόλ έχει μια αρχική κατασταλτική δράση που σας επιτρέπει να κοιμηθείτε γρήγορα, αλλά αργά το βράδυ μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, εφίδρωση και εφιάλτες, προκαλώντας τελικά διαταραχές του ύπνου σας. 

Εάν πρέπει να φάτε οπωσδήποτε κάτι πριν τον ύπνο, περιοριστείτε σε ένα γαλακτοκομικό προϊόν και έναν απλό υδατάνθρακα. Ένα κράκερ με λίγο τυρί είναι ένα παράδειγμα καλού βραδινού σνακ για να έχετε έναν καλό και ήρεμο ύπνο.

-Αποφύγετε ένα βαρύ γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι, καθώς η διαδικασία της πέψης απαιτεί περισσότερο χρόνο.

-Αποφύγετε επίσης τα πικάντικα τρόφιμα καθώς μπορούν να προκαλέσουν καούρα και γαστρεντερική δυσφορία.

-Αν είστε καπνιστής, δεν θα πρέπει να καπνίζετε πριν από τον ύπνο, καθώς το κάπνισμα είναι διεγερτικό!

Το μυστικό για σωστή απώλεια βάρους είναι: «να τρώμε λιγότερο, να κινούμαστε περισσότερο και να κοιμόμαστε καλά…!» 

 

 Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 

Νικολοπούλου Δήμητρα

Share this Post

ΑΔΥΝΑΤΙΣΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

69 00 Εγγυημένη απώλεια 5 κιλών!