Blog

Λιπαρά και απώλεια κιλών: να τα αποφεύγω ή όχι;

Λιπαρά και απώλεια κιλών: να τα αποφεύγω ή όχι;

Τα «Λιπαρά», μια λέξη ταμπού, που στη συνείδησή μας έχει αποτυπωθεί ως έννοια αντίθετη με ένα φυσιολογικό και υγιές βάρος, δεν παύουν να προκαλούν τύψεις σε πληθώρα καταναλωτών.

Πιθανόν να έχετε μπει κι εσείς κάποια στιγμή στο δίλημμα να απορρίψετε ένα αγαπημένο τρόφιμο εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά. Κι όμως!

Πριν νιώσετε υπερήφανοι ότι αποκλείσατε το λίπος από τη διατροφή σας,  πώς θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε ότι οι έννοιες λιπαρά και υγιές σωματικό βάρος μπορούν να συμβαδίσουν;

Η φήμη, ότι τα λιπαρά είναι ο εχθρός της σιλουέτας και της υγείας μας, συνδέεται με την υπερδιπλάσια ποσότητα που καταναλώνουμε τα τελευταία 50 χρόνια. Ωστόσο, μιας και δεν μπορούμε να βάλουμε όλα τα λιπαρά στο ίδιο καζάνι, η ποιότητα τους αποτελεί τη λεπτή διαχωριστική γραμμή που τα καθιστά ωφέλιμα ή μη.

Έτσι , σύμμαχο μας έχουμε τα μονοακόρεστα λιπαρά, με αντιπροσωπευτική πηγή το ελαιόλαδο και τα πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς, ψάρια και φυτικά έλαια. Η υψηλή περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε μονοακόρεστα το καθιστά ένα μοναδικής αξίας θρεπτικό τρόφιμο που βρίσκεται στη βάση της Μεσογειακής διατροφής. Στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβάνονται και τα απαραίτητα ω-3 και ω-6, πασίγνωστα για την ευεργετική τους δράση στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και τη χρήση τους ως δομικά συστατικά των μεμβρανών των κυττάρων μας. Σε γενικές γραμμές τα ακόρεστα λιπαρά είναι απαραίτητα καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του.

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα της κατανάλωσης λιπαρών, είναι ότι χωρίς αυτά οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K) δε θα μπορούσαν να απορροφηθούν από τον οργανισμό μας!

Στον αντίποδα των παραπάνω , βρίσκονται τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν την κακή φήμη για την επιβλαβή δράση των λιπαρών. Κορεσμένα λιπαρά περιέχονται κυρίως σε κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά πλήρη και σε παράγωγα αυτών όπως αλλαντικά, τυριά, βούτυρο και κρέμα γάλακτος.

Τα τρανς, λιπαρά των οποίων η δομή έχει αλλοιωθεί, απαντώνται κυρίως σε υδρογονωμένα έλαια που προκύπτουν κατόπιν βιομηχανικής επεξεργασίας, σε τηγανιτά τύπου φαστ-φουντ, έτοιμα  ή επεξεργασμένα τρόφιμα ή και σε ορισμένα γλυκά. Κορεσμένα και τρανς λιπαρά ενοχοποιούνται για την αύξηση της κακής και τη μείωση της καλής χοληστερόλης, αλλά και για τον αρνητικό αντίκτυπό τους στην εμφάνισή μας.

Αν μέχρι στιγμής, λοιπόν, νιώθατε μια δυσφορία στη σκέψη των λιπαρών, τώρα πια γνωρίζετε ότι κάνοντας τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, τα παρεξηγημένα λιπαρά, όχι μόνο μπορούν να προσφέρουν, αλλά και να αποτελέσουν συστατικό απαραίτητο για μία υγιή και όμορφη εμφάνιση.

Ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσετε τις διατροφικές σας επιλογές, απολαμβάνοντας τρόφιμα με καλά λιπαρά χωρίς τύψεις…

Γιαννακούλια Δήμητρα

Μοριακός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

 

Μάθετε περισσότερα:

ΣΝΑΚ Ή ΤΣΙΜΠΟΛΟΓΗΜΑ; ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ

ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΩ

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 

 

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ DETOX! ΕΚΠΤΩΣΗ

30% Απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά μέσα σε ένα μήνα με την θεραπεία που σας ταιριάζει!