Υγεία: Πώς επηρεάζουν τα χρώματα την ψυχολογία μας;
Το καλάθι μου
0
phone icon phone icon

Σας κοιτάμε στα μάτια πριν και μετά

Eπικοινωνία phone icon

Πώς επηρεάζουν τα χρώματα την υγεία και την ψυχολογία μας;

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να “πέφτει” ψυχολογικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα από την έλλειψη του ηλιακού φωτός;

Υγεία μέσα από το φως! Το φως δεν είναι τίποτα άλλο από ενέργεια. Είναι ορατή γιατί αντανακλάται, κάμπτεται και  διαθλάται με τη μορφή του χρώματος.

Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, λοιπόν – όπως συνηθίζεται να ονομάζεται η εν λόγω κατάσταση – είναι τρανή απόδειξη πως το χρώμα (ένας συνδυασμός φωτός και ενέργειας) ασκεί τεράστια επίδραση απάνω μας.

Ο Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος που μίλησε για τα χρώματα, θεωρώντας τα “θεόσταλτα” μέσω των “ουράνιων ακτίνων του φωτός”. Τα συσχέτισε μάλιστα με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (φωτιά, νερό, γη και αέρα,) ενώ πίστευε πως όλα τα χρώματα προέρχονταν από το λευκό και το μαύρο, θεωρία που επικράτησε για παραπάνω από 2000 χρόνια, εώς ότου ο Νεύτωνας κάνει το πείραμα με το πρίσμα, αποδεικνύοντας πως το φως αποτελείται από διαφορετικά σωματίδια, καθένα από οποία ανήκει στο δικό του χρώμα. Κάθε χρώμα, λοιπόν, βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη συχνότητα και εκπέμπει μια συγκεκριμένη δόνηση. Έτσι, όταν το σώμα μας απορροφά την ενέργεια του χρώματος μέσα από τη δόνηση που εκπέμπει, στην πραγματικότητα τροφοδοτεί τα ενεργειακά του κέντρα αφού, όπως έλεγε και ο Πικάσο: “τα χρώματα, όπως και τα χαρακτηριστικά μας, ακολουθούν τις αλλαγές των συναισθημάτων”.

Είναι αδιαφιλονίκητο γεγονός: το χρώμα επηρεάζει τη συμπεριφορά, τις διαθέσεις και τις σκέψεις μας και την υγεία. Οι αντιδράσεις μας στα χρώματα είναι συχνά βαθιά προσωπικές και έχουν τις ρίζες τους στις εμπειρίες του καθενός από εμάς. Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε και το αποδεχτούμε, τόσο περισσότερο μπορούμε να επωφεληθούμε από τη συνειδητή χρήση των χρωμάτων στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Τα παραδείγματα από τη φυσιολογία (αλλά και την κλασική ιατρική γενικότερα) είναι πολλά και διάφορα.

Ο θάλαμος με το ειδικό μπλε φως που εκπέμπει, στον οποίο τοποθετούνται τα νεογέννητα με ίκτερο για γρηγορότερη ανάρρωση. Οι παιδοψυχολόγοι που, στην προσπάθειά τους να αποκωδικοποιήσουν κάποια συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς, ζητούν από τα παιδιά να ζωγραφίσουν, δίνοντας βαρύτητα στα χρώματα που θα επιλέξουν. Οι μέλισσες που (σύμφωνα με μελέτη του Durville) δίνουν περισσότερο μέλι κάτω από βιολετί φως συγκριτικά με εκείνες που ζουν κάτω από λευκό φως. Η προσπάθεια να επινοηθεί μια επιστημονική προσέγγιση στη χρήση των χρωμάτων ήταν στο μυαλό των φυσικών, των χημικών και των επιστημόνων του 19ου αιώνα. Υπάρχουν αποδείξεις ότι ακόμα και πολύ νωρίτερα – εδώ και 2000 χρόνια περίπου – οι άνθρωποι προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν το χρώμα για θεραπευτικούς σκοπούς.

Αυτό ακριβώς είναι και η χρωματοθεραπεία ή χρωμοθεραπεία. Ένας τύπος ολιστικής θεραπείας που δεν έχει απώτερο σκοπό να αντικαταστήσει τα φάρμακα. Χρησιμοποιεί το ορατό φάσμα του φωτός και του χρώματος για να επηρεάσει τη διάθεση ενός ατόμου και τη σωματική ή ψυχική του υγεία.

Αρκετοί αρχαίοι πολιτισμοί, μεταξύ των οποίων οι Αιγύπτιοι και οι Κινέζοι, χρησιμοποίησαν το χρώμα για θεραπεία. Ένα συγκρεκριμένο χρώμα μπορεί να κατευνάσει τα νεύρα μας. Κάποιο άλλο μπορεί να μας παρακινήσει να αναλάβουμε δράση. Όπως είχε πει και ο Wassily Kandinsky: “το χρώμα προκαλεί ψυχική δόνηση. Το χρώμα κρύβει μια δύναμη, που είναι ακόμα άγνωστη, αλλά πραγματική, η οποία ενεργεί σε κάθε μέρος του ανθρώπινου σώματος.”

Σήμερα, η χρωμοθεραπεία συγκαταλέγεται στον κλάδο της “χρωματικής ιατρικής”.

Πρόκειται για την έκθεση του ασθενούς σε δέσμες έγχρωμου φωτός, προκειμένου να αντιμετωπίσει φλεγμονές, να πετύχει καλύτερη ανάπλαση και αιμάτωση του δέρματος ή απλά να τον βοηθήσει να επανακτήσει τις ενεργειακές απώλειες που χάνει εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Εξάλλου, όπως είναι ιατρικά αποδεκτό, ο,τιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία του ανθρώπου, μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό και το σώμα του. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, πολλές αρνητικές ψυχοσωματικές αντιδράσεις καταστέλλονται ή προλαμβάνονται χάρη στην ευεργετική επίδραση των χρωμάτων. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ερευνητές, οποιαδήποτε ψυχοσωματική κατάσταση αποτυπώνεται στην αύρα του ατόμου, προτού εκδηλωθεί σα ψυχολογικό ή σωματικό σύμπτωμα.

Έτσι, λοιπόν, στη χρωμοθεραπεία κάθε χρώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα από τα επτά ενεργειακά κέντρα του σώματος (τσάκρας,) που προκύπτουν από τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Ο εν λόγω συσχετισμός προκύπτει από το γεγονός ότι η δόνηση του φωτός του ήλιου (που δίνει και τα συγκεκριμένα επτά χρώματα) είναι η πιο σημαντική δόνηση για οποιονδήποτε ζωντανό οργανισμό.

Τι εκφράζει το καθένα από τα αυτά τα χρώματα για την υγεία μας; Με τι σχετίζεται και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χρήση του στη “χρωματική ιατρική”;

Ποια χρώματα λοιπόν βοηθάνε στην υγεία μας;

Κόκκινο:

Ταυτόσημο του πάθους, της έντονης σεξουαλικότητας και της απεριόριστης δύναμης, δεν είναι διόλου τυχαίο που κρύβει μέσα του μια έντονη δίψα για εξουσία και επιβολή. Ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, τονώνει τη λίμπιντο, χαρίζει ζεστασιά και μαχητικότητα αφού θεωρείται το χρώμα τη φωτιάς και του πολέμου. Στην αρνητική του πλευρά, όμως, επιφέρει εκνευρισμό κι επιθετικότητα, γι’ αυτό και αποφεύγεται από άτομα με νευρώσεις, ενώ δεν ενδείκνυται σε χώρους χαλάρωησης, όπως πχ. η κρεβατοκάμαρα. Ιδανικό για όσους χαρακτηρίζονται από έλλειψη ζωτικότητας, αφού απομακρύνει ανασφάλειες και φόβους και αντανακλά τη θέληση για ζωή.

Πορτοκαλί:

Το τέλειο αντικαταθλιπτικό.. στην χρωματική παλέτα! Είναι συνδεδεμένο με τη δημιουργία, την κοινωνικότητα, τη διασκέδαση. Διεγείρει την όρεξη για δημιουργία και για τρυφερότητα. Επιταχύνει ελαφρά τους σφυγμούς, χωρίς όμως να ανεβάζει την πίεση του αίματος, όπως κάνει το κόκκινο. Ανοίγει την όρεξη και βοηθάει στην πέψη, γι΄αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίο που πολλές κουζίνες είναι βαμμένες σε αυτό το χρώμα. Βελτιώνει την αναπνοή, ανακουφίζει από κράμπες και νευρικούς σπασμούς. Όσοι το αποφεύγουν διακρίνονται συνήθως για τα σεξουαλικά τους απωθημένα, αφού το πορτοκαλί είναι συνυφασμένο με το ιερό τσάκρα (το δεύτερο ενεργειακό κέντρο). Αυτό που κυβερνά το αναπαραγωγικό μας σύστημα και υποδηλώνει την ευχαρίστηση που αντλούμε από τις σεξουαλικές μας σχέσεις.

Κίτρινο:

Το χρώμα της επιτυχίας. Άρρηκτα συνδυασμένο με το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Έχει να κάνει με τη διανόηση, την πνευματική διαύγεια, την περιέργεια, την αναλυτική σκέψη. Ενεργοποιεί το μυϊκό και νευρικό σύστημα, ενώ προτιμάται από ανθρώπους ζεστούς, με έντονες πνευματικές αναζητήσεις και κέφι για τη ζωή. Αποφεύγεται από άτομα που δυσκολεύονται στην επικοινωνία, που δεν μπορούν να βάλουν τα συναισθήματά τους σε τάξη, με έντονη τάση στον πεσιμισμό και τη μελαγχολία. Ενδείκνυται για άτομα που πάσχουν από κολίτιδα. Το κίτρινο αντιπροσωπεύει το τρίτο τσάκρα (ή ηλιακό πλέγμα) που βρίσκεται στο στομάχι και αντιπροσωπεύει το Εγώ μας. Γι΄ αυτό και είναι το αγαπημένο χρώμα των ισχυρών προσωπικοτήτων. Επίσης, μειώνει το άγχος, την απογοήτευση, ενώ τονώνει την αυτοπεποίθηση και την όρεξη για ζωή.

Πράσινο:

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι το χρώμα της ηρεμίας και της ισορροπίας, αφού παραπέμπει αναπόφευκτα στη φύση. Φέρνει ελπίδα και αγάπη, εφόσον “χρωματίζει” το τσάκρα της καρδιάς, υπεύθυνο για την εξισορρόπηση του σώματος με το πνεύμα. Αντιπροσωπεύει την ειρήνη, τη συμφιλίωση, τον αλτρουισμό και τα ευγενή συναισθήματα. Αποφεύγεται από άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Είναι χρώμα κατευναστικό, ιδανικό για όσους υποφέρουν από ψυχοσωματική κούραση. Ηρεμεί την καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά, ενισχύει το ανοσοποιητικό, διώχνει πονοκεφάλους και αυπνίες, οπότε δεν είναι διόλου τυχαίο το ότι συναντάται σε νοσοκομεία (στις χειρουργικές ποδιές.) Τέλος, λέγεται ότι είναι το ιδανικό χρώμα για γραφεία, αφού κάνει τους εργαζόμενους περισσότερο παραγωγικούς.

Γαλάζιο:

Το χρώμα της θάλασσας και του ουρανού είναι συνυφασμένο με τη σοφία και την αγνότητα. Όσοι το προτιμούν διακρίνονται για τα προστατευτικά τους αισθήματα και για τις φιλειρηνικές τους διαθέσεις. Το γαλάζιο είναι το χρώμα της διαίσθησης. Στη χρωματική ιατρική, ανακουφίζει από όλες τις ασθένειες που σχετίζονται με το λαιμό, από πιασίματα του αυχένα, ενώ χρησιμοποιείται και κατά του πυρετού και της ιλαράς. Σε αντίθεση με το κόκκινο, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθάει στην ηρεμία. Επίσης, μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος, επιβραδύνει τους καρδιακούς παλμούς και απομακρύνει την ένταση. Έτσι, συναντάται αναπόφευκτα σε φυλακές και ιδρύματα.

Μπλε:

Το κατεξοχήνψυχρό” χρώμα. Προτιμάται από άτομα με έντονη φαντασία, που συνηθίζουν να ονειροπολούν και να ενδιαφέρονται ελάχιστα για τα υλικά αγαθά. Εξουδετερώνει τις αρνητικές σκέψεις κι ενισχύει τη συναισθηματική ηρεμία. Στη θετική του πλευρά, φέρνει ανάκτηση δυνάμεων, ενώ στην αρνητική του μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη μελαγχολία. Παράλληλα, επιφέρει ψυχραιμία στις δύσκολες στιγμές γι’ αυτό και λέγεται ότι διευκολύνει στη λήψη αποφάσεων. Λειτουργεί κατά των μολύνσεων και καταπολεμά φλεγμονές, αιμορραγίες, φαγούρες και δερματικούς ερεθισμούς. Ο αδένας που συνδέεται με το μπλε είναι η υπόφυση. Επομένως είναι το ιδανικό χρώμα για κρεβατοκάμαρες και υπνοδωμάτια, αφού βοηθάει σε έναν ήρεμο ύπνο.

Βιολετί:

Συνδέεται με την πνευματικότητα, τον εσωτερισμό, την εξωαισθητήρια αντίληψη, τις καλλιτεχνικές και μεταφυσικές ανησυχίες. Έτσι, αποφεύγεται συνήθως από άτομα ορθολογιστικά και συμφεροντολόγα. Χρώμα που βοηθάει στη συμφιλίωση με τον εαυτό μας. Καταπολεμά ανασφάλειες και φόβους. Καταπολεμά την ταχυπαλμία, τις παραισθήσεις και την εξάρτηση οποιασδήποτε μορφής. Διώχνει τις νευραλγίες και αυξάνει την ελαστικότητα των ιστών. Προλαβαίνει τις παθήσεις των πνευμόνων και όλων των αισθήσεων που αφορούν το κεφάλι (δηλαδή της όρασης, της ακοής και της όσφρησης,). Το βιολετί τσάκρα βρίσκεται στην κεφαλή και είναι γνωστό ως το “τρίτο μάτι”.

Μολονότι η θεραπευτική ιδιότητα των χρωμάτων έχει κερδίσει έδαφος με το πέρασμα του χρόνου ο αριθμός των σκεπτικιστών παραμένει μεγάλος ακόμα και σήμερα.

Ωστόσο, στον κόσμο της διαφήμισης, του marketing και του branding, ειδικοί ξοδεύουν απίστευτο χρόνο και χρήμα, προκειμένου να επιλέξουν το κατάλληλο χρώμα, που θα επηρεάσει τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις μας για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Η παγκόσμια ημέρα ειρήνης, παραδείγματος χάριν, εμφανίζεται ως ένα περιστέρι σε γαλάζιο φόντο, εφόσον το μπλε είναι το χρώμα της ηρεμίας και της συγκέντρωσης. Πολλά βιολογικά προϊόντα, από την άλλη, προωθούνται με το πράσινο χρώμα, αφού το πράσινο είναι το χρώμα της φύση. Έπειτα, πολλά ήθη και έθιμα συνδυάζονται με συγκεκριμένα χρώματα, διαφορετικά στον εκάστοτε λαό. Σε πολλές ασιατικές χώρες, οι νύφες φορούν κόκκινο ως το σύμβολο της τύχης και της γονιμότητας.

Το κόκκινο χρώμα στην Ευρώπη, όμως, έχει συνδεθεί με τους αριστοκράτες και τους κληρικούς. Στην καθολική Εκκλησία, για παράδειγμα, το κόκκινο συνδέεται με το αίμα του Χριστού.

Παράλληλα, η αποδεδειγμένη επίδραση των χρωμάτων στην υγεία δε θα μπορούσε να αφήσει αμέτοχο τον τομέα της Κοσμητικής Ιατρικής.

Μέχρι σήμερα δικαίως επικρατεί η αντίληψη ότι τα χρώματα επιδρούν στην επιδερμίδα μας, όπως ακριβώς και στη ψυχολογία μας. Τα Figura – Figura Clinica ενστερνίζεται τη θεραπευτική ιδιότητα των χρωμάτων και εφαρμόζει ένα πρωτοποριακό πρωτόκολλο. Βασισμένο στις αρχές της χρωμοθεραπείας, μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για ακόμα θεαματικότερα αποτελέσματα. Επιλέξτε άφοβα, λοιπόν, το χρώμα που σας αντιπροσωπεύει καλύτερα (ανάλογα με τις ανάγκες του προσώπου σας,). Απολαύστε ένα πίλινγκ προσώπου που θα ενεργοποιήσει την ανάπλαση του δέρματος κι επωφεληθείτε από τα μοναδικά πλεονεκτήματα της  Χρωματοθεραπεία  με τη χρήση ψυχρού λέιζερ!

Κι αν στην πορεία αλλάξετε γνώμη και επιλέξετε ένα χρώμα διαφορετικό, θυμηθείτε το παράδειγμα του μικρού παιδιού. Ενώ ζωγραφίζει, παίρνει κάποιο άλλο χρώμα για να καλύψει το πρώτο. Με αυτήν του την ενέργεια, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, προσπαθεί να “κουκουλώσει” ό,τι αντιπροσωπεύει το πρώτο χρώμα με τα συναισθήματα που εκφράζει το δεύτερο…

Υγεία και χρώματα, και όμως υπάρχει σύνδεση!

Συμπληρώστε και στείλτε την παρακάτω φόρμα για να κερδίσετε την πρόσφορα!

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Ονομάζομαι , και ενδιαφέρομαι για τη θεραπεία . Το email μου είναι και το τηλέφωνό μου . Περιοχή που εξυπηρετεί:
        array(13) {
  ["wp_rex_product_feed_database_update_cron_interval"]=>
  array(2) {
    ["interval"]=>
    int(300)
    ["display"]=>
    string(15) "Every 5 Minutes"
  }
  ["wp_rex_product_feed_background_process_cron_interval"]=>
  array(2) {
    ["interval"]=>
    int(300)
    ["display"]=>
    string(15) "Every 5 Minutes"
  }
  ["weekly"]=>
  array(2) {
    ["interval"]=>
    int(604800)
    ["display"]=>
    string(39) "Μία φορά την εβδομάδα"
  }
  ["monthly"]=>
  array(2) {
    ["interval"]=>
    int(2635200)
    ["display"]=>
    string(14) "Μηνιαία"
  }
  ["fifteendays"]=>
  array(2) {
    ["interval"]=>
    int(1296000)
    ["display"]=>
    string(24) "Κάθε 15 ημέρες"
  }
  ["wp_1_wc_privacy_cleanup_cron_interval"]=>
  array(2) {
    ["interval"]=>
    int(300)
    ["display"]=>
    string(21) "Κάθε 5 λεπτά"
  }
  ["wf_scan_monitor_interval"]=>
  array(2) {
    ["interval"]=>
    int(60)
    ["display"]=>
    string(22) "Wordfence Scan Monitor"
  }
  ["every_minute"]=>
  array(2) {
    ["interval"]=>
    int(60)
    ["display"]=>
    string(12) "Every minute"
  }
  ["wp_1_wc_regenerate_images_cron_interval"]=>
  array(2) {
    ["interval"]=>
    int(300)
    ["display"]=>
    string(21) "Κάθε 5 λεπτά"
  }
  ["wppfm_feed_generation_process_cron_interval"]=>
  array(2) {
    ["interval"]=>
    int(300)
    ["display"]=>
    string(21) "Κάθε 5 λεπτά"
  }
  ["hourly"]=>
  array(2) {
    ["interval"]=>
    int(3600)
    ["display"]=>
    string(29) "Μία φορά την ώρα"
  }
  ["twicedaily"]=>
  array(2) {
    ["interval"]=>
    int(43200)
    ["display"]=>
    string(35) "Δύο φορές την ημέρα"
  }
  ["daily"]=>
  array(2) {
    ["interval"]=>
    int(86400)
    ["display"]=>
    string(33) "Μία φορά την ημέρα"
  }
}
    
2

Your Cart

Product
Price

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

*Ένα φυσικό πρόσωπο δικαιούται να αγοράσει ένα κουπόνι απο κάθε προιόν
Υποσύνολο: 0.00